Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pat-rycka Początkujący Uczestnik

|
Wysłany: Pią Cze 10, 2016 2:47 pm Temat postu: Ile powinno się wydawać na reklamę firmy? |
|
|
Ile powinno się wydawać na reklamę firmy?
Gdzies pisali ze 10% zysków - to nie przesada lekka? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mieszkaniowy
|
Wysłany: Temat postu: Ogłoszenia z portalu |
|
|
Ładowanie ogłoszeń... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franko Ekspert

|
Wysłany: Sob Cze 11, 2016 10:26 am Temat postu: |
|
|
w zależności jak firma prosperuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
garnodux Nowy Uczestnik

|
Wysłany: Sob Cze 11, 2016 11:27 am Temat postu: |
|
|
Przez kilka lat pracowałam w firmie Eniro. Zajmowałam się reklamą. I powiem szczerze, że nakłady na reklamę zależą od wielkości firmy, a także od tego ilu klientów firma chciałaby pozyskać. Podam przykład: im większa reklamę, czyli wizytówkę kupował klient w Panoramie Firm, tym więcej wejść generowala mu ona. Po prostu większa ilość osób, mogła dotrzeć do info o jego firmie. Wiem, że najwięcej klientów miały małe i średnie przedsiębiorstwa, bo reklama jest ukierunkowana na konkretny region i branże, więc jak ktoś wyszukuje to trafia na interesującą firmę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mocnakawa Ekspert

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2016 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Tak, myślę, że kolega wyżej ma sporo racji i o ile na poczatku działania firmy zwykle najczęściej oszczędza się na reklamie, to dopiero z czasem zauważa się, że ma ona naprawdę duże znaczenie i warto wydać więcej.
Czy 10% nie wiem, ale na pewno ustalenie sobie jakiegoś takiego miesiecznego budżetu na cele reklamowe, to dobry pomysł.
I dotyczy zarówno reklamy w sieci, pozycjonowania jak i gadżetów jak np pendriva z nadrukiem ( z tej strony), które daje się klientom czy kontrahentom w ramach jakiegoś bonusu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cooli Ekspert

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2016 1:04 am Temat postu: |
|
|
Na początku działalności wydatki na reklamę są największe i trzeba się na to nastawić. Pozycjonowanie, social marketing itp. to nie są tanie rzeczy. Jak mamy ograniczony budżet, warto zdecydować się na dodawanie firmy do katalogów branżowych typu http://polskiebudowlane.pl/nieruchomosci-i-projektowanie-branza-17.html jeżeli prowadzi się biznes związany z tą branżą, ważne będą też portale ogłoszeniowe. Koszty takich działań nie są wysokie, a potrafią przynieść korzyści. |
|
Powrót do góry |
|
 |
LexMed Nowy Uczestnik

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2016 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Czy 10 % dużo zarabiając na przykład 5.000 na czysto lub 15.000 ? Uważam ,że nie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
magica Ekspert

|
Wysłany: Wto Paź 04, 2016 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Na reklamę powinno się wydawać tyle, by była ona opłacalna - po prostu. Jeśli chodzi o tanie sposoby promocji marki to na pewno należą do nich programy konsumenckie http://sodexolojalnosc.pl/lojalnosc/programy-konsumenckie/ . nie trzeba od razu pakować się do tv by zbudować trwałe relacje z klientami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kali Ekspert

|
Wysłany: Czw Paź 06, 2016 10:54 am Temat postu: |
|
|
Lokalnie po taniości można nawet stosować torby reklamowe z nadrukiem. Tania, mobilna reklama i dobre wrażenie w oczach konsumentów  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pamm Ekspert

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2016 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Powinno się moim zdaniem wydać tyle żeby się opłacało i żeby była skuteczna, dobrze też pomyśleć może o promocji w formie konkursów albo programie lojalnościowym http://sodexolojalnosc.pl/ w Sodexo będą wiedzieli co będzie lepsze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
katia0 Początkujący Uczestnik

|
Wysłany: Sob Paź 29, 2016 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Moja odpowiedź- tyle, ile potrzeba Warto jednak korzystać z usług firm, które proponują konkurencyjne ceny. Przykładowo Servi Bydgoszcz ma teraz niezłe promocje na materiały drukowane, dobra okazja na przygotowanie firmowych ulotek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
prowansja Ekspert

|
|
Powrót do góry |
|
 |
magica Ekspert

|
Wysłany: Sro Lis 30, 2016 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Nie trzeba dużo wydawać na reklamę. Wystarczy znaleźć skuteczną formę. Wiem, że dobrze się sprawdzają samoprzylepne etykiety , ale nie można także zapominać o internecie |
|
Powrót do góry |
|
 |
lublinka Ekspert

|
Wysłany: Pią Gru 09, 2016 1:26 pm Temat postu: |
|
|
Każdy wydaje tyle ile może. Ja np wydawałam na początku niewiele, dopiero gdy firma zaczeła się rozwijać zaczelam bardziej skupiac sie na reklamie.
Ostatnio zainteresowała mnie strategia marketingowa dla hotelu i chyba zgloszę się do profesjonalnej agencji interaktywnej. Chce przyciągnąć jak najwięcej gości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pirat Początkujący Uczestnik

|
Wysłany: Nie Gru 11, 2016 2:36 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawy temat. Sam zastanawiam sie nad zalozeniem swojej wlasnej dzialalnosci. Narazie jestem na etapie tworzenia biznes planu i zbierania konkretnego kapitalu. Znalazlem nisze jesli chodzi o moje miasto, mam tutaj na mysli wypozyczanie sprzetu ciezkiego takiego jak ladowarki teleskopowe, podnosniki itp. Wzoruje sie na jednym z liderow rynku http://www.magnith.pl/ jesli chodzi o ta dziedzine. Orientujecie sie ile moze w przyblizeniu kosztowac wypromowanie tego typu dzialalnosci? Chcialbym trafic do jak najwiekszego grona konsumentow juz na samym starcie. Druga kwestia, po jakim czasie mozna liczyc na zwrot inwestycji? 6 miesiecy, rok? Dzieki za wskazowki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
malinowa Ekspert

|
Wysłany: Pon Sie 14, 2017 9:41 pm Temat postu: |
|
|
Myślę,że warto byłoby ustalić jakiś konkretny budżet na reklamę i później zadecydować jaka to reklama będzie. Można zrobić fajną reklamę niewielkim kosztem jednak czasem na to potrzebny jest czas. Na razie może postaw na reklamę tradycyjną. Wiem, że u nich http://www.extrema.com.pl/oferta/16,kalendarze-reklamowe.html można zamówić materiały reklamowe w przystępnej cenie
Ostatnio zmieniony przez malinowa dnia Pią Wrz 01, 2017 5:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|