Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kompozycja Ekspert
Dołączył: 14 Sty 2013 Posty: 1437
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2022 11:40 am Temat postu: |
|
|
Z chęcią zobaczę. Przepisów nigdy za wiele. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mieszkaniowy
|
Wysłany: Temat postu: Ogłoszenia z portalu |
|
|
Ładowanie ogłoszeń... |
|
Powrót do góry |
|
|
wuwek Ekspert
Dołączył: 22 Paź 2017 Posty: 1992
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2022 5:35 am Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o przepisy na obiad to jest ich mnóstwo natomiast ja wczoraj wykonywałem pizzę z przepisu http://apasm.pl/fit-pizza-z-patelni-to-hit-przepis/ swoją drogą to nei sądziłem, że pizza z patelni może być tak smaczna i tak prosta w przyrządzeniu. Każdemu zwolennikowy tej potrawy serdecznie zachecam wypróbować przepis |
|
Powrót do góry |
|
|
lambkins Nowy Uczestnik
Dołączył: 12 Maj 2022 Posty: 4
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2022 7:23 am Temat postu: |
|
|
Poszukaj na instagramie, tam możesz znaleźć sporo smacznych przepisów. |
|
Powrót do góry |
|
|
Max4847 Nowy Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 4
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2022 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Hej! Dzięki za propozycje przepisów na obiad od dawna szukam inspiracji. |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
|
Powrót do góry |
|
|
darien.jakubowski Nowy Uczestnik
Dołączył: 16 Maj 2022 Posty: 4 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2022 3:54 pm Temat postu: |
|
|
Jestem zakochana w kuchni włoskiej, dzięki za przepisy! |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:47 am Temat postu: |
|
|
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego rozmrożonego
1 duże jajko ubite
8 dużych parówek lub kiełbasy przeciętej w pół
2 łyżki musztardy własnego wyboru
garść ziół majeranku, tymianku czy rozmaryn
sól gruboziarnista do smaku
INSTRUKCJE
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na dwie części. Następnie przetnij je jeszcze raz na pół, tworząc 4 części. Następnie przetnij je na 4 części, aby powstało 16 prostokącików.
Posmaruj każdy kawałek ciasto małą ilością musztardy. Nałóż wybrane zioła.
Pokrój parówki na pół. Połóż każdą parówkę na prostokącie z ciasta francuskiego.
Zawiń ciasto tak aby tylko brzegów parówki były widoczne. Zagnięć miejsce złączenia ciasta widelcem, aby je uszczelnić.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, i nałóż na nie przygotowane ciasto z parówkami.
Dźgnij widelcem każdą parówkę, aby powietrze miało jak się wydostać.
Posmaruj pędzlem kuchennym każdy kawałek ciasta ubitym jajkiem.
Wszystko posyp solą.
Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut, lub do momentu zbrązowienia się ciasta.
Wyjmij z piekarnika i odczekaj 15 minut, aż ostygną.
https://latweprzepisy.com/parowki-w-ciescie-francuskim/ |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:48 am Temat postu: |
|
|
https://latweprzepisy.com/makaron-z-tunczykiem-i-szpinakiem/
SKŁADNIKI
1 Łyżka Soli
340 Gram Makaronu bucatini
3 Łyżki Oliwy z oliwek
500 Gram Pomidorów koktajlowych
4 Ząbki Czosnku zgniecione
2 Puszki Tuńczyka odsączonego z wody
1/2 Szklanki Oliwek czarnych pokrojonych na pół
150 Gram Szpinaku baby
Sok z 1 cytryny
Pieprz czarny
INSTRUKCJE
Zacznij od zagotowania wody w dużym garnku. Dodaj 1 łyżkę soli.
Wsyp makaron i gotuj aż będzie aldente. Czas gotowania znajdziesz na opakowaniu makaronu.
Odcedź wodę, ale zachowaj 1 szklankę wody na później.
Na patelnię dodaj 2 łyżki oliwy. Rozgrzej na wysokim ogniu i dodaj pomidorki koktajlowe. Smaż przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko brązowe.
Dodaj 1 łyżkę oliwy i wsyp czosnek. Wymieszaj dokładnie z pomidorami. Zmniejsz ogień na średni.
Dodaj odsączonego tuńczyka, czarne oliwki i szpinak. Mieszaj przez 3 minuty, lub aż szpinak stanie się miękki.
Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Przełóż ugotowany makaron do patelni i wymieszaj z resztą składników. Wlej wodę do dania, powoli aby stało się kremowe.
Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Podawaj na gorąco. |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:48 am Temat postu: |
|
|
https://latweprzepisy.com/krewetki-w-tempurze/
SKŁADNIKI
450 gram krewetek tygrysich lub innych dużych krewetek
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka zimnej wody
1 1/2 szklanki oleju do smażenia
INSTRUKCJE
Przygotuj Krewetki
Krewetki dokładnie umyj.
Zdejmij skorupkę aż do ogona krewetki.
Za pomocą wykałaczki wyjmij żyłkę z grzbietów krewetek.
Zrób kilka nacięć nożem na wewnętrznej stronie krewetek. To sprawi, że podczas smażenia nie będą się skurczać.
Krewetki obtocz w skrobi kukurydzianej oraz posyp solą.
Nagrzej olej na patelni głębokiej, najlepiej woku.
Przygotuj tempurę
Zmieszaj mąkę z zimną wodą oraz jajkiem w średniej miseczce.
Zamaczaj każdą krewetkę w cieście i od razu przekładaj do nagrzanego oleju.
Wok nie powinien być całkowicie pełny. Zostaw miejsce na to aby krewetki się dobrze usmażyły.
Smaż przez 2 minuty po każdej stronie krewetki.
Wyjmij na przygotowany talerz z ręcznikiem papierowym. To sprawi, że olej całkowicie się odsączy.
Podawaj z sosem sojowym, lub swoim ulubionym sosem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:49 am Temat postu: |
|
|
https://latweprzepisy.com/omlet-na-slono/
SKŁADNIKI
3 jajka świeże
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki wody zimnej
2 łyżki masła
szczypta białego pieprzu lub cayene
INSTRUKCJE
Do miski wbij jajka, wlej wodę oraz dodaj sól.
Ubijaj miksturę przez 2 minuty, aż będzie bardzo gładka.
Rozgrzej patelnie na średnim ogniu.
Na rozgrzaną patelnie dodaj 1 1/2 łyżeczki masła.
Kiedy masło się rozpuści od razu wlej na nią jajka.
Używając silikonowej szpachelki delikatnie mieszaj jajka. Wstrząsaj patelnią, aby jajka cały czas się wyrównywały.
Za pomocą szpachelki zgarniaj jajka z brzegów patelni.
Kiedy wstrząsanie już nie wyrównywuje poziomu jajek, to znaczy, że można ten ruch zakończyć.
Następnie, należy zmniejszyć ogień na mały.
Używając szpachelki, rozprowadzaj jajka równomiernie po powierzchni patelni.
Omlet będzie gotowy, kiedy powierzchnia będzie jeszcze mokra, ale już nie będzie się przemieszczała po patelni.
Teraz zacznij rolowanie omleta. Delikatnie za pomocą szpachelki zgarniaj omleta od strony rączki patelni.
Delikatnie zawijaj omleta do końca, zostawiając miejsce złączenia do góry.
Dodaj resztę masła. Delikatnie włóż je pod omleta.
Kiedy masło się już roztopi, podawaj od razu.
Przełóż delikatnie omleta na talerz, przewracając go na drugą stronę, aby widoczne miejsce złączenia się było na dole.
Posmaruj górę małą ilością masła.
Posyp białym pieprzem lub cayene. |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:49 am Temat postu: |
|
|
https://latweprzepisy.com/zupa-fasolowa-przepis-babci/
SKŁADNIKI
450 gram fasoli
3 marchewki obrane i starte na tarce
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
3 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 szklanki (135 gram) szynki pokrojonej w kostkę
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
INSTRUKCJE
Wsyp fasolę do wolnowaru lub garnka. Zalej wodą aż całe będą pokryte. Odstaw na 8 godzin pod pokrywką.
Następnie odlej całą wodę z fasoli.
Dolej świeżej wody aby fasola była pokryta.
Wsyp cebulę, marchewkę, ziemniaki, seler oraz szynkę.
Dodaj liście laurowe.
Nałóż na garnek przykrywkę. Gotuj na wysokim ogniu przez 3 1/2 godziny. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 6 1/2 godzin na niskim ogniu.
Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj w miskach ze swoimi ulubionymi dodatkami. |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:50 am Temat postu: |
|
|
https://latweprzepisy.com/nalesniki-bez-mleka/
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki
1 1/4 szklanki wody
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 1/4 łyżki oleju podzielonego
INSTRUKCJE
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
Wbij jajka, wlej wodę i dodaj 1 łyżkę oleju.
Wszystko wymieszaj.
Przykryj folią miskę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię.
Na patelnie wlej pozostały olej i rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
Zdejmij nadmiar oleju za pomocą ręczkina papierowego.
Za pomocą chochli przelej ciasto naleśnikowe na patelnię.
Obkręcaj patelnię tak aby ciasto było równomiernie rozprowadzone.
Smaż przez około 2 minuty, następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Naleśniki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. |
|
Powrót do góry |
|
|
Martapona Uczestnik
Dołączył: 13 Maj 2022 Posty: 10
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 11:50 am Temat postu: |
|
|
https://latweprzepisy.com/salatka-z-burakami-i-feta/
SKŁADNIKI
300 Gram Buraków ugotowanych i obranych
1/4 Dużej Białej cebuli posiekanej w kosteczkę
1/2 Łyżki Octu balsamicznego
10 Gram Mięty świeżej
1 Łyżka Oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
1 Łyżka Orzechów laskowych
1 Łyżka Migdałów gotowanych
40 Gram Sera feta
INSTRUKCJE
Gotowane buraki pokrój na drobne kawałki. Włóż je do miski.
Dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj.
Do słoiczka dodaj ocet, oliwę, sól, pieprz oraz odrobinę mięty (resztę dodamy na wierzch sałatki). Wstrząśnij dobrze słoikiem, aby wszystkie składniki się połączyły.
Dodaj do miski z burakami i cebulą i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż buraki z dressingiem na płaski talerz sałatkowy.
Orzechy posiekaj na drobne kawałki a fetę pokrusz.
Posyp orzechami i fetą przygotowane buraki.
Udekoruj resztą mięty.
Podawaj sałatkę nie wymieszaną. |
|
Powrót do góry |
|
|
Just-in Ekspert
Dołączył: 31 Maj 2016 Posty: 149
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2022 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Ja każdorazowo szukam przepisów w internecie i zawsze coś znajduję. |
|
Powrót do góry |
|
|
|