|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
estera33 Uczestnik

Dołączył: 09 Lut 2015 Posty: 12
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 8:58 pm Temat postu: przepis na obiad |
|
|
SPAGHETTI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I SZPARAGAMI - składniki:
500 g makaronu spaghetti
250 g świeżego szpinaku
150 g łososia wędzonego
pęczek cienkich zielonych szparagów (można pominąć)
250-300 g kremowego serka
3 ząbki czosnku
pieprz (i ewentualnie sól) do smaku
olej lub oliwa
SPAGHETTI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I SZPARAGAMI - sposób przygotowania: Ze szparagów usuń twarde końcówki. Górne części wrzuć na wrzątek i gotuj przez około 3 minuty, po czym przelej lodowatą wodą i odstaw na sitku, żeby odciekły. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz umyty szpinak. Duś do momentu, gdy szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia i podsmażaj jeszcze przez około 1 minutę. Następnie dodaj kremowy serek oraz pieprz i podduś chwilę, aby smaki sosu się połączyły. Makaron ugotuj al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z resztą składników. Od razu podawaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mieszkaniowy
|
Wysłany: Temat postu: Ogłoszenia z portalu |
|
|
Ładowanie ogłoszeń... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agrest Nowy Uczestnik

Dołączył: 13 Lut 2015 Posty: 5
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2015 6:08 pm Temat postu: |
|
|
Ja wolę klasyczne spaghetti |
|
Powrót do góry |
|
 |
kompozycja Ekspert

Dołączył: 14 Sty 2013 Posty: 1437
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2015 10:49 am Temat postu: |
|
|
Klasyczne, czyli jakie? Bolognese? Ja wolę z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
estera33 Uczestnik

Dołączył: 09 Lut 2015 Posty: 12
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2015 10:25 am Temat postu: |
|
|
Składniki:
makaron spaghetti 1 op.
6 dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
sól czosnkowa
1 cebula
słoiczek oliwek zielonych bez pestek
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz kajeński
400g mięsa mielonego mieszanego
tarty parmezan Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i ostawić do ocieknięcia.
Na rozgrzaną patelnię nalać 2-3 łyzki oliwy z oliwek, na tym usmażyć mięso z dodatkiem ziół i soli czosnkowej oraz z pokrojoną w kosteczkę cebula (dla amatorów cebuli polecam użyc więcej - okolo 3-4 cebul, pokrojonych w półksiężyce). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa z cebulą. Czosnek przecisnąc przez praskę, również dodać. Całość dusić pod przykrywką ,aż pomidory się rozpadną. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, który należy dusić aż woda z pomidorow wyparuje i sos zgęstnieje. Makaron polewać sosem i podawać na ciepło. Na wierzch posypać startym parmezanem (moze być jakikolwiek ser zółty). |
|
Powrót do góry |
|
 |
amanda_kos Ekspert

Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1696
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2015 10:08 pm Temat postu: |
|
|
agrest napisał: | Ja wolę klasyczne spaghetti |
Tak naprawdę spaghetti to rodzaj makaronu, a reszta zależy już od naszej inwencji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
glosnyJAA Nowy Uczestnik

Dołączył: 18 Lut 2015 Posty: 9
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2015 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Leniwe
szybkie kluski z sera i mąki
Podawane klasycznie z masłem i bułką tartą lub w wersji fusion - z zielonym pesto z bazylii, pestek dyni i skórki z limonki.
Składniki, 2 - 4 porcje:
• 300 g twarogu na wagę*
• 1 jajko
• sól
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• około 1/3 szklanki mąki pszennej
* jeśli nie możemy kupić twarogu, możemy użyć ricotty lub gładkiego sera śmietankowego już zmielonego, możemy też dodać fetę
Dodatki:
• masło i oliwa extra vergine
• bułka tarta lub tarty domowy razowy chleb (wcześniej podsuszony, czerstwy) - kilka łyżek bułki tartej wsypać na patelnię i mieszając lekko zrumienić, dodać kilka łyżek masła i rozpuścić je ciągle mieszając. Chwilkę razem podsmażyć i po chwili odstawić z ognia. Zamiast bułki tartej można użyć domowego razowego chleba, musi być czerstwy, suchy. Należy go (około 1 dużej kromki) rozdrobnić w melakserze lub zmielić w maszynce do mięsa i dalej postępować jak z bułką tartą.
• pesto z bazylii, gotowe lub własne - zmiksowane: liście z 1 doniczki bazylii (kilka liści zostawić do dekoracji), 1/3 małego ząbka czosnku, 25 g pestek dyni, 10 g tartego Parmezanu, 70 ml oliwy extra vergine, na koniec doprawione solą morską i pieprzem
Przygotowanie:
Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Ricotty i gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem. Rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki.
Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 - 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej. Starajmy się dodawać jak najmniej mąki, tak aby kluski po ugotowaniu nie zrobiły się twarde. Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, rozpłaszczyć go szerokim nożem a następnie pokroić ukośnie na kawałki.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z masłem i bułką tartą lub zielonym pesto, bazylią, oliwą, solą i pieprzem |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarekbibi Uczestnik

Dołączył: 18 Lut 2015 Posty: 11
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2015 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Indyczy kwintet warzywny z nutą rzeżuchy
Składniki
Mięso mielone z indyka – 500g
Pomidory krojone – 1 puszka
Vegeta do pikantnego kurczaka
Vegeta do dań meksykańskich
Vegeta kostka rosołowa drobiowa na 1 litr bulionu
Mieszanka Warzywna – 1 opakowanie
Ziemniaki pokrojone – 3 sztuki
Serek topiony śmietankowy – 1 sztuka
Przyprawa do pizzy - ½ opakowania
4 ząbki czosnku
Imbir
Rzeżucha
Sól czosnkowa
Pieprz Cayenne
Etapy przygotowania
1 etap - Do garnka wrzucamy mięso mielone, pomidory krojone z puszki, mieszankę warzywną, ziemniaki pokrojone w kostkę, serek topiony, zalewamy bulionem z kostki rosołowej Vegeta i gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając, by z mięsa mielonego powstały mniejsze kawałeczki.
2 etap - Następnie doprawiamy przyprawą do pizzy, zsiekanym czosnkiem, Vegetą do dań meksykańskich, Vegetą do pikantnego kurczaka, solą i pieprzem Cayenne, gotujemy około 5 minut.
3 etap - Podajemy ozdobione wianuszkiem z rzeżuchy, która nadaje potrawie cudny posmak i zawiera mnóstwo witamin oraz zapewnia odporność organizmu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarekbibi Uczestnik

Dołączył: 18 Lut 2015 Posty: 11
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2015 8:50 pm Temat postu: |
|
|
krem z cukini
Składniki
5 dużych cukinie (ok.2kg)
1 por (tylko biała część
4 ząbki czosnku
5 dużych ziemniaków (ok.700g)
1 cebula czosnkowa
2 średnie marchewki (ok.300g.)
4l bulionu drobiwo-wołowego
2 łyżeczki mąki pszennej
sól,oregano,pieprz ziołowy,pieprz cayenne do smaku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Koszyczki:
--------------
1 chleb tostowy
kiełki brokuła mogą być inne np.lucerny
pomidorki koktajlowe
ser mozzarella z zalewy w kulce
masło ok.4łyżeczek
suszone oregano do dekoracji
Etapy przygotowania
Cukinię myjemy,kroimy w półcentymetrowe plastry,kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.Grillujemy z obu stron,przekładamy do garnka.Ziemniaki,cebulę,marchewkę,obieramy,kroimy w kostkę.Por oczyszczamy,kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone warzywa,smażymy kilka minut na średnim ogniu,często mieszamy.Warzywa podsypujemy mąką pszenną,mieszamy,wrzucamy do garnka z cukinią,zalewamy bulionem,dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek.Gotujemy na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie.W między czasie z kromek odcinamy skórki.Tosty mocno wałkujemy z obu stron tak aby powstały cienkie plastry.Przygotowujemy formę na mufinki (na 12 sztuk).Każde wgłębienie dokładnie smarujemy masłem i ostrożnie wypełniamy kromką chleba tostowego uważając aby chleb się nie połamał.Blachę wkładamy do pieca nagrzanego do 180`C na ok7-10min.Koszyczki wyjmujemy z foremek,wypełniamy kiełkami brokuła,drobno pokrojoną w kostkę mozzarellą,dekorujemy pomidorkami koktajlowymi,posypujemy suszonym oregano.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,rozlewamy na talerze,posypujemy posiekaną natką pietruszki,podajemy z koszyczkami.SMACZNEGO. |
|
Powrót do góry |
|
 |
RaffaelItalia Początkujący Uczestnik

Dołączył: 13 Lut 2015 Posty: 16
|
Wysłany: Czw Lut 19, 2015 8:11 am Temat postu: |
|
|
Warzywa na maśle
młody seler naciowy 1/2
kalarepy 2
zielony groszek świeży 2 szklanki
ziemniaki młode 500 g
masło klarowane 150 g
bardzo świeże masło 2 łyżki
sól morska gruba
cukier
liście szpinaku spora garść
Warzywa do tego dania muszą być młode i aromatyczne.
Warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć pokroić. Zagotować wodę dodając pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Wsypać groszek gotować 5 minut, wyłączyć, nie odcedzać. Klarowane masło rozgrzać na patelni o grubym dnie. Włożyć seler, potem ziemniaki na końcu kalarepę. Smażyć na średnim ogniu do miękkości, ciągle mieszając. Gdy warzywa będą miękkie dodać szpinak, a po chwili odcedzony groszek. Dołożyć 2 łyżki zwykłego masła. Podawać z dodatkiem gruboziarnistej soli. Można też posypać parmezanem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
poorOK Nowy Uczestnik

Dołączył: 20 Lut 2015 Posty: 9
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2015 8:43 am Temat postu: |
|
|
Przepis na dobry tani obiad
Do zrealizowania przepisu na dobry taniobiaddla 4 osób potrzeba:
1 kg ziemniaków,
6 jajek,
½ kg pomidorów,
1 śmietany,
1 cebuli,
1 młodej kapusty,
włoszczyzny,
1 porcji rosołowej,
koperku,
soli,
pieprzu.
Sposób przygotowania:
Na bazie porcji rosołowej gotujemy lekki rosołek. Następnie dodajemy do niego obraną i pokrojoną włoszczyznę. Kolejnym krokiem jest dodanie poszatkowanej młodej kapusty. Tak przygotowaną zupę gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Przygotowanie drugiego dania rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Możemy także ominąć ten etap i ugotować je w mundurkach. W tym czasie przyrządzamy pomidory ze śmietaną i cebulką. Wystarczy pokroić je w kawałki, dodać śmietany, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy jajka sadzone z dodatkiem przypraw, które serwujemy z ziemniakami i pomidorami.
Smacznego! |
|
Powrót do góry |
|
 |
propos Ekspert

Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 235
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2015 9:11 am Temat postu: |
|
|
A macie sprawdzony sposób na sushi? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ipekla Nowy Uczestnik

Dołączył: 23 Lut 2015 Posty: 8
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2015 8:52 am Temat postu: |
|
|
Mój sprawdzony sobotni przepis łapaj hehe ; )
Proste maki-sushi i nigri-sushi
Składniki
250 gr. ryżu do sushi
4 płatki nori
1 marchewka pokrojona w cienki paseczki
1 awokado, pokrojone w cienkie paseczki
1 długie surimi lub paluszki krabowe
świeży tuńczyk albo łosoś
chrzan wasabi
marynowany imbir
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu ryżowego
sos sojowy (według uznania słodki lub słony)
Przyrządzenie
Ryż do sushi opłukać pod bieżącą, zimna woda tak długo, aż woda będzie całkowicie klarowna. Ugotować jak zwykle (patrz przepis ryż do sushi) Rozpuścić około 1/2 łyżeczki cukru w 2 łyżkach octu i podgrzać. Ciepły ocet wymieszać powoli z ciepłym, ugotowanym ryżem. im szybciej ostudzimy ryż tym lepiej będzie się kleił.
Aby zrobić maki-sushi kładziemy jeden liść nori na bambusową matę i rozprowadzamy cienka warstwę ryżu, tak, żeby ryz przykrywał ok 3/4 liścia. Na środek położyć paski marchewki i awokado. Na koniec udekorować surimi, paluszkiem krabowym lub kawałkiem świeżej ryby. Wszystko zrolować i pokroić na cienke kawałki.
Aby zrobić nigri-sushi formujemy w wilgotnej dłoni małą górkę z ryżu, na wierzch kładziemy cieniutki filet rybny. Kto lubi, może także pokroic nori na cieniutkie paseczki i obwiązac nimi nigri.
Do czasu serwowania przechowywać sushi w lodówce. Serwować razem z sosem sojowym, imbirem i chrzanem wasabi (ostrożnie! Wasabi jest bardzo ostre - używać w małych ilościach!).
Do prawdziwego posiłku w stylu azjatyckim należny oczywiście także herbata jaśminowa i chrupki krabowe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zyciepieknejest Uczestnik

Dołączył: 23 Lut 2015 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2015 11:52 am Temat postu: |
|
|
a teraz ja daję na sushi lepsze od tego co wyżej haa:
Składniki:
1 szklanka ryżu japońskiego do sushi,
1/2 szklanki wody,
3 liście prasowanych alg morskich (sushi nori),
wędzony łosoś,
awokado,
pasta wasabi,
3 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 mała łyżeczka cukru.
Na początek wypłucz starannie ryż japoński, zalej go wodą i pozostaw na 30 minut, aby nabrał jasnego koloru. Następnie przesyp go do czystego garnka i zalej 1/2 szklanki wody. Całość gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia na kwadrans.
Kolejnym etapem będzie przygotowanie sosu. Wystarczy, że połączysz w miseczce ocet ryżowy z sosem sojowym oraz cukrem i wszystko dokładnie wymieszasz (aż do rozpuszczenia).
Następnie rozłóż na blacie liście sushi nori i zwilżonym wodą palcem nałóż na nie część ryżu. Na to połóż cienkie plasterki łososia oraz pokrojone w wąskie paski awokado. Całość zwiń w rulonik i pokrój na części o grubości około 2 cm.
Sos wlej do małych miseczek, a sushi podaj na drewnianych talerzykach, w duecie z chrzanem wasabi.
Powodzenia i smacznego! |
|
Powrót do góry |
|
 |
trelkovska Ekspert

Dołączył: 22 Mar 2013 Posty: 430
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2015 3:21 pm Temat postu: |
|
|
Camembert panierowany w otrębach
Składniki:
ser camembert 1 sztuka
Lubię Nie lubię
jajko 1 sztuka
Lubię Nie lubię
otręby pszenne 0.5 szklanki
Lubię Nie lubię
rukola 1 garstka
Lubię Nie lubię
pomidorki koktajlowe 4 sztuki
Lubię Nie lubię
oliwa z oliwek 1 łyzka
Lubię Nie lubię
Ser camembert obtaczamy w jajku, a następnie w otrębach pszennych. Umieszczamy na patelni z rozgrzana oliwą i smażymy z 2 stron na małym ogniu. Podajemy na rukoli w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Smacznego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
skramer Uczestnik

Dołączył: 09 Lut 2015 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2015 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Kurczak w ryżu
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
SMACZNEGO!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|